søndag 21. oktober 2012

Husa våre, tunet vårt


I 2007 kjøpte vi en del av en stor gård. Vi skilte ut våningshus, stabbur og eldhus med ca.10 mål tomt fra resten av eiendommen. Planen var å renovere og restaurere det gamle huset. Inntil vi så hvor dårlig stand det var... Vi visste på forhånd at det kunne være for dårlig, men håpet var jo der! Problemet var at det hadde vært hull i taket i over 70 år, og store deler av tømra var råtten og full av mugg. Vi måtte rive hele huset... Denne prosessen var lang og strakk seg over mange måneder, egentlig år. Vi rev store deler selv, og tok vare på det vi kunne av gulvbord, lister, vinduer, panelbord og tømmer som var i god stand. Dette ville vi nytte oss av i det nye huset! Vi ønsket oss et sunt hus å bo i, og fant mye spennende på nettet. Så det endte med at vi satte igang sammen med arkitekt Rolf Jakobsen fra Gaia arkitekter å planlegge vårt økohus...

 
Her er huset vårt sett forfra med veranda og drivhus rett på huset, med utgang fra kjøkkenet. Vi har en solfanger på taket som varmer opp vannet vårt, sommerstid kan den klare å varme opp alt vi trenger, veldig kjekt! Vi har kjøpt brukte, gamle teglstein som pynter opp huset, et nydelig fargespill i de gamle steinene! I drivhuset har vi satt inn gamle vinduer fra loppemarked og det gamle huset, inntil vi kjøper nye som isolerer bedre. Da kan vi også bruke drivhuset hele året. Men enn så lenge funker dette veldig bra, og tomathøsten har vært innbringende disse to sesongene det har vært ferdig. Huset er isolert med matter laga av lin og ull, det lukta sau og skog da snekkerne jobba med det, ho, ho! Huset er satt inn med jernvitriol for å få den rå, grå fargen. Ellers er det ubehandla, slik at treet får puste og huset blir dermed mer levende. Det er heller ingen plasthinne mellom isolasjon og yttervegg, kun papp, som gjør at huset puster og blir et "aktiv-hus."
Her er stabburet vårt. Iløpet av neste vår skal det males okergult, gleder meg stort til det! Det er små partier på våningdhuset også som skal få denne fargen, i tillegg til døra på Eldhuset. I forkant synes stokker fra det gamle huset, de er skulpturer i seg selv! De forteller spennende historie med sine øksehugg og gråe patina. Så, planene er mange for hva de kan brukes til... Her blir vi ikke arbeidsledige med det første;-)

Et "fish-eye-"bilde av Eldhuset vårt. Vi skifta taket, isolerte gulvet og laga nytt inngangsparti. Her bodde vi i alle helger og ferier da vi holdt på med huset vårt, koselige minner! Morfar har snekra en køye i tre etasjer slik at det var plass til Simon øverst, Mikkel i midten og Milla i nedrekøya:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar