mandag 10. februar 2014

TVIBANDSTRIKK

I Vest-Telemark snakker man fortsatt om tvibandstrikking. Slik jeg har forstått det, blir det brukt for det samme som å strikke, gjerne med to eller flere tråder. I Sverige bruker de dette begrepet om en helt spesiell måte å strikke på, og denne måten kan man finne på gamle strikka plagg også fra Norge. Jeg har prøvd meg. Den nye kofta jeg holder på med, gjør jeg med tvibandstrikk. Det betyr at på baksiden tvinner jeg trådene om hverandre for hver maske. Slik får kofta en helt annen "stofflighet" enn om jeg bare skulle lagt den tråden som jeg ikke strikker med, bak, og tatt den med meg videre rundt ved å surre trådene rundt hverandre innimellom. Nå tvinner jeg for hver omgang. Det er mye arbeid, men jeg er veldig fornøyd, så langt.


Jeg tar utgangspunkt i Setesdalskofta, men leter etter gamle mønsterborder. I boka Fanakofta finner jeg mye fint, og flere av bordene finner jeg både i Telemarkskofta og Setesdalskofta, så jeg blander og mikser etter beste evne. Slik ser ermen ut i kveld.

Denne litt runde åttebladsrosa fant jeg i boka om Fanakofta, også avbildet på en gammel kofte.Det er så morsomt med slike gamle kofter, og veldig kjekt å sette sammen til en helt egen modell.Og slik ser det ut på baksiden. Nesten like fint! Slik ser det ut når hver tråd blir tvunnet om hverandre for hver maske. Ikke vanskelig å tenke seg at resultatet blir fint. Man slipper jo at maskene blir strammet for mye, og i tillegg at man slipper å henger fingrene opp i trådene på vrangen, når man skal ha kofta på seg. Selve stoffet blir jo tykkere, og dermed mer holdbart. Kan godt skjønne at dette var måten å gjøre det på i riktig gamle dager. Jeg liker!

2 kommentarer:

  1. Nydelig, og veldig smart! Min mor pleide sy i stoff på innsiden av ermene fordi vi var så umulige å få fingrene inn i trådene på baksiden..

    SvarSlett
  2. Takk! En god ide med stoff på baksiden, og egentlig så dekorativt også!

    SvarSlett